Digitalisaatio tasoittaa kuntien eroja maantieteellisten sijaintien osalta. Esineiden internetin rinnalle kehittyy ihmisten internet, jossa ihmiset ovat yhteydessä tietoverkkoon ja toisiinsa. Tulevaisuudessa digitaalinen kunta nousee maantieteellistä kaksostaan merkityksellisemmäksi. Digitalisaatio tuottaa kaikki ne välineet, joilla kuntien suurimmat haasteet ratkaistaan. Tässä auttaa suomalaisten korkea sivistys- ja koulutustaso sekä yleinen teknologiamyönteisyys. Myös lainsäädäntö ottaa aimo harppauksia täysin digitaalisen toimintaympäristön mahdollistamiseksi.
Digitaalisuus on kuntalaisten tarpeiden ennakointia, reagointia ja seurantaa, tietojen keräämistä, analysointia ja hyödyntämistä. Asiointi tapahtuu sähköisesti, ja palvelut tarjotaan sähköisesti. Sisäiset ja ulkoiset prosessit ovat ohjelmoidun ja oppivan tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan avulla automatisoituja. Julkisen hallinnon yhteiskäyttöinen data on henkilötunnukseen kiinnitettyä ja liikkuu henkilön mukana hallinnon tasojen sisällä ja välillä.
Digitalisaatiossa onnistuneet kunnat hallitsevat digitaalisen ajan johtamisen, digitaaliset tiedot ja taidot. Ne toimivat luontevasti verkossa ja verkostoissa. Alustatalous, jakamistalous, kiertotalous ja palvelutalous valtaavat koko julkisen sektorin. Omistaminen ja hallitseminen ei ole enää keskiössä. Ihmiset, tavarat ja asiat liikkuvat ja muuttavat muotoaan. Uuden oppiminen ja sen tukema innovatiivisuus ovat työntekijöiden tärkeimpiä taitoja.
Kunnat ovat keskeinen ja monesti lähimpänä ihmistä oleva osa digitaalista yhteiskuntaa. Kunta sitoo ihmiset yhteisöksi sekä huolehtii paikallisesta yhteiskuntarauhasta ja demokratian toteutumisesta. Viranomaisena kunta toimii ennustettavasti ja johdonmukaisesti toimijasta riippumatta. Palvelut ovat kaikkien saavutettavissa, ja kaikkia kohdellaan samalla tavalla, ketään suosimatta.
Tulevaisuuden kuntalainen voi olettaa, että kunta tarjoaa suoria osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia häntä ja hänen läheisiään koskevissa asioissa. Lähtökohtaisesti osallistumisessa ja vaikuttamisessa on kyse kuntalaisten ja kunnan jäsenten reaaliaikaisesta kanssakäymisestä kunnan kanssa. Osallistumalla halutaan osallistua kunnan toimintaan sekä suunnittelu- ja päätöksentekoprosesseihin. Vaikuttamalla halutaan vaikuttaa kunnan toimintaan ja päätöksiin, yleensä jonkin muutoksen tai muun konkreettisen asian edistämiseksi. Vaikuttaminen on osallistumista tavoitteellisempaa ja kohdennetumpaa.
– – – – –
Tämä tulevaisuussarja sisältää otteita Digitaalinen ja ihmisläheinen kunta 2035 -kirjasta, johon voit tutustua maksutta täällä.
Tulevaisuussarjassa aiemmin julkaistua:
Tulevaisuuden tarkastelu on tärkeää kaikilla tasoilla (tulevaisuussarjan osa 1.)
Teknologisesta vallankumouksesta inhimilliseen vallankumoukseen (tulevaisuussarjan osa 2.)
Miltä tulevaisuus näyttää – mihin se johtaa? (tulevaisuussarjan osa 3.)
Kuntatalous ei saa syödä koronan tuomia hyötyjä ja oppeja (tulevaisuussarjan osa 4.)
Kunta tekijästä tekojen alustaksi ja mahdollistajaksi (tulevaisuussarjan osa 5.)