Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kunta tekijästä tekojen alustaksi ja mahdollistajaksi (tulevaisuussarjan osa 5.)

Kunta vuonna 2035 on kaikin puolin nykyhetkeä älykkäämpi, ennakointikykyisempi, yhteisöllisempi sekä asiakaslähtöisempi. Kunta on myös uudistuja, joka kykenee aiempaa tiiviimpään yhteistyöhön ja laajempaan avoimuuteen kumppaneidensa kanssa. Tulevaisuuden kunta keskittyy ydintehtäväänsä, joka on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa. Kunta järjestää palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla, yhdessä kuntalaisten kanssa. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kaikki kunnat tavoittelevat hiilineutraaliutta. Asukkaiden toivomia ympäristöystävällisiä ratkaisuja löydetään erityisesti energiantuotannosta, logistiikasta, liikenteestä, asumisesta ja kuluttamisesta.

Tulevaisuuden kunnassa hallinto on muuttunut kuntalaisten palvelemiseksi, ja kuntalainen on muuttunut palvelujen kehittäjäksi. Tutkimus- ja asiantuntijatietoa sekä kuntalaisten tuottamaa kokemuksellista käyttäjätietoa hyödynnetään aiempaa monipuolisemmin. Kuntalaisilla on käyttämiensä palvelujen suhteen laajat valinnanvapauden mahdollisuudet. Kunta on siirtynyt tuottajasta järjestäjäksi ja tekijästä tekojen alustaksi ja mahdollistajaksi. Kunnan, yksityisen ja kolmannen sektorin rajat hälvenevät, kun kaikki osallistuvat palvelutuotantoon yhteisten alustojen kautta.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tehtävä ei ole kunnassa erillinen toimiala tai palvelualue vaan yhdistelmä kaikkea kunnan tekemistä. Vuonna 2035 kunnat toimivat täysin digitaalisesti ja konkreettisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Kunnan prosessit ja järjestelmät kykenevät saumattomaan tietojen vaihtamiseen. Digitaalisessa kunnassa kuntalainen voi luottaa tietojensa asianmukaiseen ja turvalliseen käsittelyyn. Toteutus ottaa huomioon riskit, hallitsee ja suhteuttaa ne toimintaan sekä toimii varmuudella myös poikkeusoloissa. Tiedot ja toiminta ovat asianosaisten nähtävissä. Toiminta on tehokasta, vaikuttavaa ja merkityksellistä. Tuotokset ovat oikeassa suhteessa panostuksiin.

Tulevaisuuden kuntien digitalisaatiota johdetaan kunnan toimialoja ja kuntarajoja laajempana kokonaisuutena ja eri ulottuvuuksia käsittävän strategiatyön kautta. Digitalisaation hyödyt ovat toiminnallisia, taloudellisia, hallinnollisia, tiedollisia ja sosiaalisia. Käytännössä tämä tarkoittaa kustannusten alenemista ja kustannustehokkuutta, toiminnan tehostumista ja resurssien vapautumista sekä saatavuuden ja saavutettavuuden paranemista. Pienet kunnat voivat olla isompia kuntia ketterämpiä, nopeampia ja rohkeampia. Ne voivat toimia lähempänä kuntalaisia paikallisuutta vahvistaen.

– – – – –

Tämä tulevaisuussarja sisältää otteita Digitaalinen ja ihmisläheinen kunta 2035 -kirjasta, johon voit tutustua maksutta täällä.

Tulevaisuussarjassa aiemmin julkaistua:

Tulevaisuuden tarkastelu on tärkeää kaikilla tasoilla (tulevaisuussarjan osa 1.)

Teknologisesta vallankumouksesta inhimilliseen vallankumoukseen (tulevaisuussarjan osa 2.)

Miltä tulevaisuus näyttää – mihin se johtaa? (tulevaisuussarjan osa 3.)

Kuntatalous ei saa syödä koronan tuomia hyötyjä ja oppeja (tulevaisuussarjan osa 4.)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: