Kunta vuonna 2035 on ensisijaisesti asukkaidensa yhteisö. Yhteisöllisyys rakentuu sekä virtuaalisesti että paikallisesti ja fyysisesti. Ihmisläheisyys tarkoittaa kuntalaisten tuntemista, kuntalaiskohtaista palvelua, jatkuvaa vuorovaikutteisuutta sekä kohdennettua informaatiota ja yhteydenpitoa. Kuntalaisen tulee kokea, että kunta toimii hänen etujensa mukaisesti, hänestä välitetään ja hänet otetaan tosissaan. Ongelmien hoitamisen lisäksi myös ongelmien taustoja etsitään ja ongelmien syntymistä ennakoidaan.
Kuntaa ei enää tarvita kunnan itsensä takia, organisaationa tai hallinnollisena yksikkönä. Kuntaa tarvitaan kuntalaisten asioiden hoitamiseen ja palvelujen tarjoamiseen kunnan vastuulla olevissa asioissa. Kunnan toiminta ja palvelut suunnitellaan ja toteutetaan kuntalaisen tarpeista lähtien lähellä ihmistä. Uusia ja erilaisia ratkaisuja kokeillaan ja hyödynnetään yhdessä kuntalaisten kanssa. Taloudellisten tai toiminnallisten valintojen edessä kunta asettaa etusijalle alkuperäisen tehtävänsä huolehtia yhteisön heikoimmista, lapsista ja vanhuksista.
Kirjassaan Kunnat jälkeen soten Pekka Sauri tiivistää kunnan menestyksen luovuuden ja luotettavuuden summaksi. Tämän voi tulkita niin, että kunnan tulee pysyä tietyssä julkiselle hallinnolle sopivassa luotettavuuden ja vakauden raamissa. Samalla luovuutta, kekseliäisyyttä, innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta pitää sopivasti suitsia, jotta homma pysyy hallussa. Vallitsevien käytäntöjen, perinteiden ja tottumusten kyseenalaistaminen on aina hyvästä. Luova uudistuminen on myös hauskaa ja innostavaa, siinä missä luotettavuus voi olla ennustettavaa, byrokraattista ja tylsää.
Vuonna 2035 kunnat toimivat luovuutta ja luotettavuutta tasapainotellen, digitaalisesti lähellä ihmistä. Kunnat tulevat tunnetuiksi todellisiin ominaisuuksiin ja vahvuuksiin perustuen, eivät keksittyjen tai päälle liimattujen toiveiden kautta. Tulevaisuuden kunnan rooli on olla mahdollistaja, ja kunnan olemassaolon tarkoitus ovat kuntalaiset. Digitaalisissa ja ihmisläheisissä kunnissa kaikki sujuu kuntalaisten kannalta mahdollisimman helposti ja hyvin. Visioikaamme siis tulevaisuutta, jonka haluamme yhdessä luoda. Riskit ovat pienet, sillä joka tapauksessa tulemme yllättymään!
– – – – –
Tämä tulevaisuussarja sisältää otteita Digitaalinen ja ihmisläheinen kunta 2035 -kirjasta, johon voit tutustua maksutta täällä.
Tulevaisuussarjassa aiemmin julkaistua:
Tulevaisuuden tarkastelu on tärkeää kaikilla tasoilla (tulevaisuussarjan osa 1.)
Teknologisesta vallankumouksesta inhimilliseen vallankumoukseen (tulevaisuussarjan osa 2.)
Miltä tulevaisuus näyttää – mihin se johtaa? (tulevaisuussarjan osa 3.)
Kuntatalous ei saa syödä koronan tuomia hyötyjä ja oppeja (tulevaisuussarjan osa 4.)
Kunta tekijästä tekojen alustaksi ja mahdollistajaksi (tulevaisuussarjan osa 5.)
Digitalisaatio tuottaa välineet kuntien haasteisiin (tulevaisuussarjan osa 6.)