Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti 15.3.2019 säädettiin vaiheittain voimaan astunut Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Lain tarkoituksena on edistää digitaalisten palvelujen saatavuutta, laatua, tietoturvallisuutta sekä sisällön saavutettavuutta ja siten parantaa jokaisen mahdollisuuksia käyttää yhdenvertaisesti digitaalisia palveluja mahdollisimman helposti.

Lailla ohjeistetaan digitaalisten palveluiden suunnittelua ja ylläpitoa, palvelujen tarjoamista sekä palvelun käyttäjän sähköistä tunnistamista. Viranomaisen on esimerkiksi tarjottava jokaiselle mahdollisuus toimittaa asiointitarpeeseensa liittyvät sähköiset viestit ja asiakirjat käyttäen digitaalisia palveluita tai muita sähköisiä tiedonsiirtomenetelmiä. Viranomaisen on myös julkaistava digitaalisessa palvelussa yhteystieto, josta jokaisella on mahdollisuus saada neuvoja viranomaisen digitaalisen palvelun käyttämiseksi.

Lakia sovelletaan pääsääntöisesti viranomaisen digitaalisiin palveluihin, julkisoikeudellisen laitoksen digitaalisiin palveluihin sekä yrityksen, säätiön, yhdistyksen ja muun yhteisön digitaalisiin palveluihin, joiden kehittämisen tai käytön rahoittamiseen osallistuu vähintään puolella laissa tarkoitettu viranomainen. Lakia sovelletaan myös vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimiviin yksiköihin sekä luottolaitostoimintaan.

Lailla pannaan täytäntöön julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi, jota kutsutaan saavutettavuusdirektiiviksi. Käytännössä saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut ja mobiilisovellukset sekä niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan. Saavutettavuutta voitaisiin kutsua verkkoympäristöjen esteettömyydeksi.

Saavutettavuusdirektiivissä säädetään julkisen hallinnon verkkopalveluiden saavutettavuuden minimitasosta sekä keinoista, joilla saavutettavuuden toteutumista valvotaan. Palveluntarjoajan on ylläpidettävä saavutettavuusselostetta, joka on pidettävä helposti saatavilla verkkosivustollaan saavutettavassa muodossa. Saavutettavuusvaatimusten neuvonnasta ja valvonnasta vastaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Lisätietoja löytyy täältä.

Jos kiinnostuit aiheesta, tutustu tuotteeseen: Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta -puhe (30-60min) AVARASTI-verkkokaupassa. Jos tarvitset aiheeseen liittyvää koulutusta tai konsultointia, ota yhteyttä: toni.auvinen@avarasti.fi.

Lähteet:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2019/20190306#Pidp445867136

https://vm.fi/saavutettavuusdirektiivi

https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: