Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Digitaalinen ja ihmisläheinen kunta

Tulevaisuuden kunnassa kunnan asiakas, kuntalainen, on kaiken keskiössä. Kunnan toiminta ja palvelut suunnitellaan ja toteutetaan kuntalaisten tarpeista lähtien lähellä ihmistä. Uusia ja erilaisia ratkaisuja kokeillaan yhdessä kuntalaisten kanssa. Digitalisaatiota hyödyntäen kuntalaisille tarjoaa suoria osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia heitä ja heidän läheisiään koskevissa asioissa.

Digitaalisissa ja ihmisläheisissä kunnissa kaikki sujuu kuntalaisten kannalta mahdollisimman helposti ja hyvin. Digitaalisuus on kuntalaisten tarpeiden ennakointia, reagointia ja seurantaa, tietojen keräämistä, analysointia ja hyödyntämistä. Ihmisläheisyys tarkoittaa kuntalaisten tuntemista, kuntalaiskohtaista palvelua, jatkuvaa vuorovaikutteisuutta sekä kohdennettua informaatiota ja yhteydenpitoa.

Tulevaisuuden kunta kunnan keskittyy ydintehtäväänsä, joka on edistää kuntalaisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa. Kunta järjestää palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kuntalaisten hyvinvointi muodostuu asumisesta, elinkeinoista, sivistyksestä, demokratiasta, infrastruktuurista ja liikkumisesta sekä hyvinvointialueiden ja valtion palveluista. Käytännössä hyvinvointi on siitä kiinni, kuinka hyvin edellä luetellut osa-alueet ja niihin liittyvät palvelut toimivat yhteen.

Kunta vuonna 2035 on ensisijaisesti asukkaidensa yhteisö. Yhteisöllisyys rakentuu sekä virtuaalisesti että paikallisesti. Kaikenlaiset verkostot vahvistuvat ja rajat hälvenevät. Kuntaa ei enää tarvita kunnan itsensä takia, organisaationa tai hallinnollisena yksikkönä. Kuntaa tarvitaan kuntalaisten asioiden hoitamiseen ja palvelujen tarjoamiseen kunnan vastuulla olevissa asioissa. Käytännössä kunnat tulevat olemaan teknisiä ja toiminnallisia alustoja, asumisen ja elämisen ympäristöjä.

Tulevaisuuden kunnassa hallinto on muuttunut kuntalaisten palvelemiseksi, ja kuntalainen on muuttunut palvelujen kehittäjäksi. Kunnat ovat siirtyneet palvelujen tuottajasta palvelujen järjestäjäksi ja tekijästä tekojen alustaksi ja mahdollistajaksi. Samalla kunnan, yksityisen ja kolmannen sektorin rajat ovat hälvenneet, kun kaikki osallistuvat palvelutuotantoon yhteisten alustojen kautta.

Toni Auvinen Avarasti Oy tarjoaa asiantuntijapalveluja kunnille. Avarastissa rakennetaan kuntien tulevaisuutta ja edistetään kuntalaisten arjen sujumista. Tutustu Avarastiin osoitteessa: www.avarasti.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: