Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Digitalisaation johtaminen

Digitalisaatioon mukaan lähteminen ei ole enää vaihtoehto vaan elinehto. Kyse ei ole ohimenevästä ilmiöstä, joka muovautuu itsestään osaksi toimintaa. Digitaalinen muutos ei synny käskemällä vaan tekemällä. Koko organisaation on ymmärrettävä digitalisaation merkitys. Onnistumiset saavutetaan matalalla hierarkialla, luovilla kokeiluilla ja ketterillä työtavoilla. Digitalisaatio on rohkeutta ylittää näkyviä tai näkymättömiä rajoja.

Digitalisaation johtamista voidaan käsitellä johtamisen osa-alueena tai johtamisen lisäresurssina. Kunnissa digitalisaation johtamisesta vastaa kunnanjohtaja, yhdessä johtoryhmän kanssa. Isommissa kunnissa tietohallintojohtaja tai digijohtaja tarjoaa johtamiseen poikkihallinnollista lisäresurssia. Luottamushenkilöjohdon tehtävä on tukea johtamista sekä varmistaa resurssien riittävyys ja asetettujen tavoitteiden saavuttaminen.

Digitalisaation johtaminen on ensisijaisesti muutoksen ja uudistumisen johtamista. Muutosta voidaan kuvata organisaation matkaksi perinteisestä digitaaliseksi. Digitalisaatio haastaa meidät kyseenalaistamaan olemassa olevat toimintatavat. Ne on luotava uudelleen, entistä toimivimmiksi ja joustavimmiksi. Johtajan tulee kokea teknologinen kehitys positiivisena ja löytää teknologioiden uusia hyödyntämismahdollisuuksia.

Kuntatalouden kiristyminen ei saa syödä kaikkia niitä hyötyjä ja oppeja, joita digitaalisista ratkaisuista, välineistä ja toimintamalleista koronapandemian aikaan löydettiin. Vaaditaan uskallusta muuttaa asioita. Johtajan tulee tunnistaa asiakaskäyttäytymisen muutokset ja työntekijöiden odotukset. Johtajan on kyettävä olemaan enemmän uutta luova kuin vanhaa ylläpitävä.

Johtajan ja koko organisaation tulee kyetä miettimään mitkä asiat voivat muuttua ja miten me muutumme mukana. Johtajan tulee saada organisaationsa nauttimaan muutoksesta. Aikaa tulee vapauttaa asioiden ylläpidosta kehittämiseen ja innovointiin. Johtaja näkee monialaiset verkostot mahdollisuutena oppia uutta ja jakaa omaa osaamista.

Johtajan tulee poistaa digitalisaation esteitä, tiivistää yhteistyötä johdon ja asiantuntijoiden välillä, tukea ihmisiä muutoksessa ja harjoittaa aktiivista viestintää. Toni Auvinen Avarasti Oy tarjoaa asiantuntijapalveluja kunnille. Avarastissa rakennetaan kuntien tulevaisuutta ja edistetään kuntalaisten arjen sujumista. Tutustu Avarastiin osoitteessa: www.avarasti.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: