Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kuntien digitalisaatio

Kunta on paikallistasolla toimiva julkishallinnon yksikkö, jolla on oma rajattu alueensa ja väestönsä. Digitalisaatio tai digitalisoituminen tarkoittaa digitaalisen tietotekniikan yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Kuntien digitalisaatiosta on yhtä monta toteutusta kuin Suomessa kuntia. Digitalisaatio on muuttanut tapojamme elää ja tehdä työtä, käyttää palveluja sekä osallistua ja vaikuttaa. Digitalisaation myötä asioinnin ja työskentelyn ja tulisi olla aiempaa helpompaa.

Digitalisaatio ravistelee organisaation kaikilla tasoilla. Digitalisaatiota ei ole uuden teknologian lisääminen vanhojen toimintatapojen päälle, vaan kyse on aidosti uudenlaisen toiminnan syntymisestä ja vanhasta luopumisesta. Olemassa olevat rakenteet on mietittävä uudelleen, avoimesti ja yhteistyötä tehden. Toimivimmat ratkaisut muotoutuvat vain kokeilemalla ja sopeutumalla ajatukseen, että muutos on tullut kehitykseen jäädäkseen.

Kuntien digitalisaatio koskettaa kaikkia; kuntalaisia, kunnan työntekijöitä, kunnan johtoa ja luottamushenkilöitä. Tuskin on enää kuntia, jotka eivät olisi havainneet muuttunutta asukaskäyttäytymistä tai työntekijöiden odotuksia uusista tavoista hoitaa päivittäiset tehtävät. Sen sijaan on lukuisia kuntia, jotka eivät ole reagoineet muutoksiin riittävällä vakavuudella tai nopeudella.

Kuntien palveluista noin 90 prosenttia on lakisääteisiä eli samoja kaikille kunnille. Yleinen toive on käytettävissä olevien resurssien ja osaamisen tehokkaampi hyödyntäminen. Yhdessä tekeminen voi olla yksin tekemistä tehokkaampaa, taloudellisempaa ja varmempaa. Isommilla kunnilla voi olla suuremmat resurssit, mutta pienemmät kunnat voivat hyödyntää ketteryyttään. Digitalisaatio ei ole vastakkainasettelua.

Ajureita kuntien muutokseen ovat mm. digitalisaation odotukset, kasvavat kustannukset, tietoturva ja tietosuoja, sote-uudistus eli tulevat hyvinvointialueet sekä erityisosaamisen tarpeet. Kyse ei ole pelkästään tahdosta vaan myös lainsäädännön tuomista velvoitteista. Digitaaliset ratkaisut ovat parhaimmillaan ylikunnallisina toimintamalleina, jolloin resurssit riittävät ylläpitämisen lisäksi myös kehittämiseen.

Toni Auvinen Avarasti Oy tarjoaa asiantuntijapalveluja kunnille. Avarastissa rakennetaan kuntien tulevaisuutta ja edistetään kuntalaisten arjen sujumista. Tutustu Avarastiin osoitteessa: www.avarasti.fi

Tutustu myös AVARASTI-blogin kirjoitukseen aiheesta 15 askelta kuntien digitalisaatioon!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: