Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Digitiekartta

Digitalisaation edistämisen tiekartta on suunnitelma, miksi ja mitä digitalisoidaan, missä järjestyksessä ja millaisella aikataululla homma hoidetaan. Digitiekartta sisältää toimenpidekokonaisuuksia, toimenpiteitä ja niiden vastuuhenkilöitä. Tiekartassa määritellään digitalisaatiotavoitteet, digitalisaatiolupaukset ja visio mihin kuntana olemme matkalla.

Digitalisaatiotavoitteiksi voidaan asettaa esimerkiksi joustavat ja ketterät toimintamallit, digiosaamisen vahvistaminen sekä rohkaisu digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen. Lupauksina voidaan tarjota kunnan työntekijöille digitaalinen toimintaympäristö, kuntalaisille sähköiset palvelut ja tarvittava digituki sekä uudenlaiset osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.

Visio voi rakentua tehokkaaseen julkiseen hallintoon, tietoon ja läpinäkyvyyteen perustuvaan johtamiseen ja päätöksentekoon sekä lisääntyvään asiakastyytyväisyyteen ja vuorovaikutukseen. Tärkeää on myös pohtia, miten uudet teknologiat voivat auttaa kunnan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Yleisimmät digitalisaation edistämisen kysymykset kuuluvat mistä aloitetaan ja mitkä ovat ne ensimmäiset askeleet, jotka meidän tulisi ottaa. Digitiekartassa ne parhaiten määritellään. Tiekartta helpottaa ahdistusta ja vähentää riittämättömyyden tunnetta. Tiekartta auttaa keskittymään olennaiseen, järjestelmälliseen tekemiseen ja asioiden edistämiseen.

Työntekijöiden työskentelymahdollisuuksia on kyettävä monipuolistamaan ja tehostamaan samalla kun asiakkaille tarjottavia palveluja irrotetaan ajasta ja paikasta. Rutiinien automatisointi vapauttaa tekemään entistä tarkoituksenmukaisempaa työtä, samalla kuin ”omatoimisointi” mahdollistaa asiakkaiden palvelut heidän valitsemallaan tavalla.

Kilpailu kuntalaisista kiristyy. Sujuvat palvelut, asuin- ja elinympäristön toimivuus ja viihtyisyys ratkaisevat, kun työ ei ole sidottu asuinpaikkakuntaan. Koronavuodesta opitun perusteella tavoitteeksi tulee asettaa, että jo lähivuosina kaikki mahdolliset kuntapalvelut ovat saatavilla verkon välityksellä ja palveluiden käyttöön tarjotaan tarvittavaa tukea ja neuvontaa.

Tässä työssä ulkopuolinen asiantuntija voi vahvistaa kunnan omia resursseja ja osaamista sekä avata uusia näkökulmia. Toni Auvinen Avarasti Oy tarjoaa asiantuntijapalveluja kunnille. Avarastissa rakennetaan kuntien tulevaisuutta ja edistetään kuntalaisten arjen sujumista. Tutustu Avarastiin osoitteessa: www.avarasti.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: