Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kuntastrategia

Kuntastrategiatyö on tavoitteiden ja toiminnan suuntaviivojen valintaa muuttuvassa toimintaympäristössä. Strategiassa on otettava huomioon niin sisäiset kuin ulkoiset tekijät. Kunnissa käytännössä henkilöstö, kunnan asukkaat ja sidosryhmät. Strategian tulisi kuvata miten tavoitteet saavutetaan menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta hyödyntäen. Kolmella kysymyksellä: Mistä tulemme? Missä olemme? Mihin haluamme mennä?

Kuntastrategiatyö sisältää analyysi-, suunnittelu- ja toteutusvaiheen, joiden läpiviennissä korostetaan osallisuutta ja vuorovaikutusta. Analyysi luo pohjaa ja suunnittelu määrittelee sisältöjä. Myös strategian johtamisesta ja strategiaan sitoutumisesta tulee sopia ennen toteutukseen siirtymistä. Toteutusvaihe on vähintään valtuustokauden mittainen, mutta strategiaa on hyvä tarkistaa jo valtuustokauden puolivälissä.

Kuntastrategian merkitys johtamisen välineenä on huomattava. Strategia on enemmän matka kuin päämäärä. Kunnan tulee keskittyä tulevaisuuden rakentamiseen ja kuntalaisten arjen sujumisen edistämiseen. Tekemisen painopisteet ja tavat ratkaisevat, samalla kun yhteiset arvot ja visio motivoivat. Hyvä strategia antaa suuntaa, mutta jättää riittävästi liikkumavaraa tavoitteiden toimeenpanoon.

Kunnan olemassaolon tarkoitus on kuntalainen. Kunnan tehtävät jakaantuvat lakisääteisiin ja kunnan itselleen ottamiin tehtäviin. Kunnan kivijalat ovat toimivat ja riittävät peruspalvelut, vakaa kuntatalous sekä asukkaiden mahdollisuudet vaikuttaa. Kunnassa tarvitaan vain yksi strategia, joka puretaan toteutusvaiheessa ohjelmiksi ja hankkeiksi. Tämä konkretisoi varsinaista tekemistä ja jakaa vastuuta organisaation eri osa-alueille.

Ennakoivassa strategiatyössä hyödynnetään toimintaympäristön muutoksia, peilaten niitä kunnan todellisiin vahvuuksiin ja erityispiirteisiin. Strategian keskeisimpiä osia ovat kriittiset menestystekijät, joissa on onnistuttava sekä strategian seurannan mahdollistavat mittarit. Strategian toteutumisen ratkaisevat lopulta ihmiset. Dokumentin sijaan strategiatyössä kannattaa painottaa prosessin aikana syntyvää yhteisymmärrystä. Onnistuneella strategialla voi luoda aitoa elinvoimaa ja vetovoimaa.

Toni Auvinen Avarasti Oy tarjoaa asiantuntijapalveluja kunnille. Avarastissa rakennetaan kuntien tulevaisuutta ja edistetään kuntalaisten arjen sujumista. Tutustu Avarastiin osoitteessa: www.avarasti.fi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: